Czy sery pleśniowe są dla Ciebie dobre?
Jest to kontrowersyjny produkt, który jedni kochają, a inni nienawidzą. Ma wyrazisty smak i charakterystyczny zapach. Jak się tworzy? Czy jest bezpieczny? Jakie są właściwości sera pleśniowego? Czy jest zdrowy? Jak często należy go jeść? I czy warto wprowadzić go na stałe do swojej diety? Zacznijmy od początku!
Jak powstają sery pleśniowe?
Sery pleśniowe, wytwarzane z mleka, w trakcie dojrzewania wzbogacane są o specyficzne gatunki pleśni. Dzięki temu nabierają one wyjątkowych cech organoleptycznych (tj. barwa, konsystencja, smak, tekstura, wygląd. Należy zaznaczyć, że dobór pleśni jest kluczowy. Są to gatunki bezpieczne, które pełnią w serach jedynie funkcje antybakteryjne i konserwujące, przedłużając tym samym ich trwałość. Do produkcji serów z niebieską pleśnią wykorzystuje się grzyby penicylinowe, które mogą być stosowane jako naturalne antybiotyki. Nie są one tym samym, co pleśń występująca na produktach źle/zbyt długo przechowywanych. Czy niebieski ser jest zdrowy?
Czy ser pleśniowy jest zdrowy? Oto kilka faktów
Ser pleśniowy jest łatwo przyswajalnym źródłem pełnowartościowego białka. Wszystkie aminokwasy egzogenne (te, których organizm nie potrafi syntetyzować) są zawarte w odpowiedniej ilości i wzajemnej proporcji.
Są bogatym źródłem witaminy A, D, E i K. Witaminy te są łatwiej przyswajalne dzięki zawartości tłuszczu. Idealne połączenie na każdą porę roku!
Ser pleśniowy zawiera również cenne pierwiastki
- Wapń (buduje kości i zęby).
- Cynk (zdrowa skóra, włosy i paznokcie).
- Fosfor (dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i mineralizacji kości).
- Potas (bierze udział w skurczu mięśni).
- Magnez (bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych).
Inne właściwości sera pleśniowego to produkty metabolizmu pleśni. Są one nadal intensywnie badane. Produkty te mogą mieć wiele pozytywnych funkcji dla organizmu. Peptydy powstałe w wyniku działania Penicllium Roqueforti mają właściwości przeciwzapalne. Wywierają również wpływ na cytokiny prozapalne. Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ pleśnie z tego typu serów są wciąż badane, aby udowodnić ich prozdrowotne właściwości.
Czy można jeść sery pleśniowe bez ograniczeń? Niekoniecznie!
Choć wymienione powyżej właściwości są z pewnością pozytywne, to jednak stanowią tylko jedną stronę. Sery pleśniowe są zdrowe pod każdym względem. Jak we wszystkim, tak i w tym przypadku należy kierować się rozsądkiem przy podejmowaniu decyzji o ilości spożywanego produktu. Dlaczego?
Więcej porad na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na stronie wkuchnikatie.pl
Uwaga na tłuszcze nasycone
Sery pleśniowe mogą być doskonałym źródłem cennych składników i mają wyjątkowe walory smakowe. Należy jednak uważać na to, ile ich spożywamy. Zbyt duża ich ilość może prowadzić m.in. do chorób układu krążenia.
Wysoka zawartość soli
Sery miękkie charakteryzują się wysoką zawartością soli. Należy wziąć to pod uwagę przy planowaniu swojego dnia. Należy również rozważyć łączenie serów miękkich z produktami, które nie zwiększają zawartości sodu oraz tymi, które są bogate w potas. Osoby, które z różnych powodów ograniczają spożycie soli (np. sery pleśniowe powinny być unikane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Nie należy ich wyrzucać, ale powinny być częścią zdrowej, zbilansowanej diety.
Czy jest to mleko pasteryzowane czy surowe? Bezpieczeństwo dla kobiet w ciąży
Kobiety w ciąży powinny unikać spożywania surowego mleka. Bezpieczne są natomiast sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego, takie jak w Be Diet Catering. Jeśli zdecydujesz się na samodzielny zakup serów, pamiętaj, że wszelkie produkty wytwarzane z niepasteryzowanego mleka nabiałowego mogą być niebezpieczne. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o ryzyko zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes. Większość polskich serów produkowana jest z mleka pasteryzowanego. Warto jednak zwrócić na te rzeczy uwagę, gdy kupujemy własny ser.
Wysoka zawartość kalorii
Ser pleśniowy, podobnie jak wiele innych serów, może również sprzyjać przybieraniu na wadze ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Najlepiej jeść go samego, a nie z innymi wysokokalorycznymi pokarmami. Można jednak dodać go do sałatki lub ze świeżym szpinakiem i gruszkami. Na obecność sera pleśniowego powinny zwracać uwagę osoby z nadwagą lub otyłością, które chcą zrzucić nadmiar masy ciała.
Czy więc go jeść? A może lepiej nie?
O co chodzi z serami pleśniowymi? Nie są one takie jak inne produkty. Najlepiej spożywać je z umiarem. Nie stanowią zagrożenia, jeśli są dobrze dobrane do diety i zbilansowane w całodziennym żywieniu. Zbilansowana dieta pozwala nam cieszyć się smakiem bez obawy o negatywne skutki spożywania zbyt dużych ilości.
Zostaw komentarz