Zdrowe produkty, które warto włączyć do swojej diety
Aby osiągnąć swoje cele, należy zawsze przestrzegać pewnych zasad. Zdrowe odżywianie opiera się na złożonym zestawie zasad. Zdrowa dieta to nie tylko jedzenie. To także codzienne nawyki.
Zdrowe nawyki żywieniowe są niezbędne dla osób, które chcą poprawić ogólny stan zdrowia i wygląd. Musimy zrozumieć, że zdrowe odżywianie jest dostosowane do każdej osoby i dla każdego oznacza coś innego. Osoba z chorobą autoimmunologiczną i osoba z insulinoopornością będą odżywiać się w inny sposób.
Niestety, istnieją również produkty, które mogą być szkodliwe dla niektórych osób. Aby tego uniknąć, ważne jest, aby zwracać uwagę na swój organizm, na jego reakcje i starać się dobrać odpowiednią dietę. Coraz więcej osób decyduje się dziś na zdrowe odżywianie. Jesteśmy tym, co jemy. Powinniśmy więc spożywać posiłki odpowiednio skomponowane, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów i wyeliminować choroby. Zdrowe odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywając odpowiednie pokarmy, możemy dostarczyć naszemu organizmowi energii i wielu składników odżywczych.
Powinniśmy być świadomi konsekwencji błędów żywieniowych, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Nie zwracając uwagi na to, co jemy, możemy powodować problemy. Należą do nich problemy skórne, chroniczne zmęczenie, wypadanie włosów, problemy z pamięcią i uczeniem się, rozkojarzenie itp.
Warzywa
W naszej codziennej diecie powinny znaleźć się duże ilości warzyw. Jak zapewnić sobie ich odpowiednią ilość? Włącz porcję zielonych warzyw do każdego posiłku. Mowa tu o szpinaku, różnych rodzajach sałaty i jarmużu. Nie zapominajmy o warzywach żółtych, pomarańczowych i czerwonych. Ich kolor to zasługa wielu składników odżywczych, w tym witaminy A i witaminy C. Dieta to nie tylko sałata. Do swoich potraw możesz dodawać takie warzywa jak brokuły, papryka (w tym zielona fasolka), bakłażan, cukinia, kabaczek, papryka (w tym dynia), zielona fasolka, szparagi czy kiszona kapusta.
Ziarna i rośliny strączkowe
Jeśli nie masz problemów z nadwrażliwością na gluten, dobrym pomysłem jest włączenie orkiszu i żyta do swojego menu. Są to węglowodany złożone, które są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Dlaczego nie powinny być pomijane w naszej diecie? Węglowodany są głównym źródłem energii. Regulują uczucie głodu i sytości, stymulują prawidłową pracę jelit i kontrolują odpowiedni metabolizm. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, węglowodany należy spożywać z umiarem. Rośliny strączkowe są bogate w witaminy, minerały, witaminy z grupy B i błonnik.
Więcej o składnikach zdrowej diety i przepisach przeczytasz na https://katalogskladnikow.pl/
Zdrowe tłuszcze
Nie wykluczaj ich ze swojej diety. Tłuszcze są dla nas ważne. Musimy wiedzieć, jak wybrać te najlepsze. Należy wybierać przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3 i omega-6. Znajdują się one w olejach roślinnych, takich jak oliwa z oliwek, siemię lniane, rzepak i siemię lniane, a także w rybach morskich, w tym w szprotkach i śledziach. Dlaczego tłuszcze nienasycone są tak ważne dla naszego organizmu? Chronią nas przed chorobami serca i dostarczają nam dużo energii. Kwasy nasycone również warto spożywać, mimo różnych opinii. Dobrym przykładem jest olej kokosowy. Mamy tendencję do kojarzenia ich z niezdrową żywnością, ale ma on wiele korzyści zdrowotnych. Ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwwirusowe, antybiotyczne i przeciwgrzybicze. Pomaga również spalać tłuszcz.
Woda
Woda jest niezbędnym składnikiem naszego ciała. Woda stanowi około 70% masy ciała dorosłego człowieka. Należy pić około 1,5-2 litrów dziennie. Woda jest niezbędna do utrzymania temperatury ciała i pomaga usuwać szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny. Musimy pamiętać, aby nie pozwolić, aby uczucie pragnienia wzięło nad nami górę. Nawadniajmy się prawidłowo, a także weźmy pod uwagę, że zbyt duża ilość wody może spowodować utratę przez nasz organizm soli mineralnych. Jeśli niechętnie pijemy wodę, spróbujmy dodać do niej cytrynę, miętę lub pomarańczę.
Produkty zasadotwórcze
Ilość pierwiastków kwasotwórczych i zasadotwórczych w produktach spożywczych jest nieograniczona. Powinniśmy dostarczać więcej żywności zasadotwórczej, ponieważ większość naszej żywności jest kwasotwórcza. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania powinno to być około 80% naszego menu. Uwaga na działanie kwasów, czyli musimy zwiększyć ilość pokarmów zasadotwórczych w naszej diecie, co pomoże na nadciśnienie, przyspieszone starzenie i osłabiony układ odpornościowy. Zielony kalafior, ogórki i kiełki; jarmuż; awokado; biała fasola, szpinak lub brokuły. Sałata, rukola, komosa ryżowa, kasza gryczana, soczewica. Cukier, nabiał, mięso, pszenica i kwasy nasycone zakwaszają nasz organizm.
Ryby
Ryby powinny być spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu, aby utrzymać zrównoważoną dietę. Są one bogate w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które są korzystne dla naszego zdrowia. Wprowadzając do diety łososia, tuńczyka, makrelę, pstrąga, halibuta itp. Możemy zapewnić, że nasz mózg i serce są odpowiednio wspierane poprzez włączenie ryb do naszej diety. Ryby pomagają utrzymać dobry wzrok oraz wzmacniają kości i stawy. Orzechy to świetna zdrowa przekąska. Orzechy zawierają witaminę E, silny przeciwutleniacz, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i spowolnić starzenie się komórek. W orzechach znajdziesz również witaminy z grupy B, które są dobre dla układu nerwowego i mogą pomóc w walce ze stresem.
Białka
Są one niezbędne w naszej diecie, szczególnie gdy dodajemy do naszego dnia aktywność fizyczną. W jadłospisie powinno znaleźć się miejsce dla takich produktów jak pierś z indyka lub drobiu, jajka, jogurt grecki czy odtłuszczony lub półtłusty ser twarogowy. Mleko jest produktem kontrowersyjnym. Wiele osób uważa, że mleko od krów hodowanych przemysłowo powinno być całkowicie wykluczone. Najlepszy nabiał to ten produkowany przez krowy pasące się na łąkach i wytwarzany tradycyjnymi metodami. Produkty mleczne są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych. Naturalne produkty są nieprzetworzone. Pamiętajmy, że im bardziej przetworzona żywność, tym dalej od natury i tym gorzej dla naszego zdrowia. Powinniśmy wyeliminować wszystkie produkty z długą listą składników. Dotyczy to żywności w proszku, dań gotowych i fast foodów. Zdrowa dieta charakteryzuje się menu, które zawiera produkty znanego pochodzenia i krótkie składniki.
Dodatki
Przyprawy mogą przyspieszyć metabolizm i wspomóc trawienie. Zielona i czerwona herbata są również świetnymi dodatkami do każdej kuchni. Zdrowe odżywianie nie jest tak trudne, jak się wydaje. Najtrudniej jest zacząć. Wkrótce docenimy zdrowe nawyki żywieniowe, które staną się częścią naszego codziennego życia i stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna jest kluczowym czynnikiem w utrzymaniu dobrego zdrowia. Połączenie jej ze zbilansowaną i pełnowartościową dietą pomoże nam osiągnąć zamierzone cele i zapobiegnie chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość i nadwaga.
Zostaw komentarz