Jakie słodycze wybierać?
Ochota na słodkie przekąski dopada czasem każdego. Jak wybrać te wartościowe? W poniższym artykule podpowiadamy, po co sięgnąć, kiedy apetyt nie ustępuje.
Słodkie, ale pożywne
Niewiele osób potrafi sobie odmówić słodkich przekąsek. Warto sięgnąć po takie, które poza oczywistymi walorami smakowymi, oferują dostarczanie składników odżywczych. Czego w nich szukać?
- Orzechy laskowe – zawierają witaminę E oraz bogactwo witamin z grupy B
- Migdały – znajdują się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko wysokiej jakości. Wykazują pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca, a także na wygląd skóry
- Rodzynki – stanowią źródło potasu, cynku, żelaza oraz błonnika
- Żurawina – dostarczy witaminę A, C oraz witaminy z grupy B
- Borówki - normalizują ciśnienie tętnicze krwi, wpływają na poprawę wzroku i pamięci
- Wiśnie – to owoce bogate w żelazo i witaminę C oraz inozytol (witamina B8)
- Musli – to cenne źródło błonnika i białka.
Baton jako idealna przekąska
Słodki batonik wcale nie musi być jedynie źródłem cukrów prostych. Należy zwrócić uwagę, czy producent batonów umieszcza w nich składniki takie jak orzechy, zboża, czy owoce suszone. To idealny kompromis pomiędzy zastrzykiem węglowodanów a wartościami odżywczymi. Sprawdzi się świetnie, kiedy czas nagli, a mimo to zależy nam na wartościowej przekąsce. Można go zabrać do pracy, na uczelnię, czy na przejażdżkę rowerem.
Opcja bez cukru
Wiele osób postanawia całkowicie wyeliminować cukier ze swojej diety. Nie oznacza to wcale, że muszą one całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Warto wypróbować bakalie, czekoladki czy batoniki bez dodatku cukru. To również idealne rozwiązanie dla osób lubiących spędzać czas aktywnie lub uprawiających sport, dla których ważna jest każda kaloria.
Gdzie warto kupować?
Ciekawy wybór stanowi asortyment firmy Eurohansa https://www.eurohansa.com.pl/. To producent słodyczy, który od 1991 r. dostarcza Polakom zdrowych, słodkich przekąsek. W ofercie znajdują się m.in.:
- Bakalie w czekoladzie – gruszki, jabłka, migdały i wiele innych, oblane czekoladową polewą
- Draże – orzechowe, mleczne, kokosowe i nie tylko
- Bakalie w wersji premium - to m.in. truskawki w białej i deserowej czekoladzie, obsypane truskawkowym pyłkiem
- Bakalie bez cukru – orzechy w czekoladzie, nieustępujące smakiem tym z dodatkiem cukru
- Batony w czekoladzie – np. kokosowy baton oblany mleczną czekoladą
- Batony musli i orzechowe – smaczne, zdrowe i sycące
- Słodycze okazjonalne – świetny wybór na prezent.
Artykuł partnera
Zostaw komentarz