Lifestyle

Gotujemy z dziećmi, czyli jak uczynić kuchnię przyjazną maluchom

Kacper |24Fitness

Ugniatanie i wałkowanie ciasta, przesypywanie i mieszanie różnych składników zawsze sprawia maluchom wiele frajdy. 

Musimy jednak pamiętać, że kuchnia, w której mamy do czynienia z wysokimi temperaturami i ostrymi narzędziami, to miejsce potencjalnych zagrożeń. Dlatego już podczas urządzania kuchnię musimy odpowiednio rozplanować i zabezpieczyć.

Każde dziecko, szczególnie w wieku przedszkolnym, ciągnie do kuchni. Dzieje się tam wiele tajemniczych i ciekawych rzeczy, wydobywają się smakowite zapachy zaś sami rodzice spędzają w kuchni wiele czasu. Dlatego gdy z czasem dziecko zechce samo pomóc lub przygotować coś samodzielnie, nie należy go przeganiać. Wspólne przygotowywanie potraw to okazja do umacniania więzi między dzieckiem a rodzicami, poznawania nowych rzeczy, smaków i zapachów. Mieszanie czy przesypywanie mąki, ryżu czy makaronu ćwiczy dziecięce paluszki. Dziecko uczy się też samodzielności i odpowiedzialności, a wszystko to w atmosferze zabawy.

By jednak była ona bezpieczna, konieczne jest zachowanie odpowiednich środków ostrożności. Przede wszystkim trzeba dziecku wyjaśnić jak działają sprzęty kuchenne i przestrzec przed ewentualnym ryzykiem. Należy schować potencjalnie niebezpieczne przedmioty, jak noże czy środki czystości, oraz uważać na szklane przedmioty. Gotując powinniśmy umieszczać gorące naczynia tak, by dziecko nie mogło ich chwycić lub strącić z kuchenki czy z krawędzi blatu kuchennego. Miejsce do wspólnego przygotowywania posiłków należy wybierać tak, by było ono oddalone od kabli i urządzeń elektrycznych. Miksery, blendery czy krajalnice w ogóle nie powinny znaleźć się w zasięgu dziecka.

pieczenie z dzieckiem

Tak naprawdę o bezpieczeństwo dziecka w kuchni powinniśmy zadbać już na etapie projektowania. Kuchnia powinna być nie tylko pomieszczeniem funkcjonalnym dla nas, dorosłych, ale także bezpiecznym dla rosnącej pociechy. Dlatego warto pomyśleć o blokadach szafek i o urządzeniach AGD wyposażonych w odpowiednie zabezpieczenia – mówi Marzena Krupa z sieci Max Kuchnie.

W przypadku mebli warto zdecydować się na łagodne wykończenia. Należy unikać ostrych kantów, by nie stanowiły zagrożenia dla dzieci. Na rynku dostępne są specjalne blokady, które uniemożliwiają otwieranie szafek. Jest to bardzo pomocne – szczególnie, jeśli chodzi o szafki, w których przechowywane są środki chemiczne i detergenty. Również przy wyborze sprzętu AGD należy zwracać uwagę na to, czy jest on wyposażony systemy chroniące przed dziecięcą ciekawością. Przypadkowemu włączeniu płyty grzewczej czy piekarnika może zapobiec blokada elektroniczna lub funkcja chowania przycisków i pokręteł - jeśli nie będzie ich widać, to dzieci nie będą po nie sięgać. Nowoczesne płyty grzewcze wyposażone są w systemy, które wyłączają urządzenie po skończonej pracy. Najbardziej polecane są indukcyjne, ponieważ ich powierzchnia nawet podczas pracy urządzenia pozostaje chłodna. Ryzyko przypadkowego poparzenia eliminuje również tzw. system zimnych drzwi stosowany w nowoczesnych piekarnikach, dzięki któremu urządzenie pozostaje zimne nawet podczas pieczenia w wysokich temperaturach. Rozwiązaniem może też być umieszczenie zabudowanych urządzeń, jak piekarnik czy kuchenka mikrofalowa, na wysokości niedostępnej dla dziecka.

Nawet gdy zastosujemy wszystkie, jak nam się wydaje, środki ostrożności, musimy być uważni i przewidujący. Dziecięca ciekawość i kreatywność nie zna bowiem granic, co w kuchni może skończyć się wypadkiem. Jednak właśnie przez tą dziecięcą ciekawość i kreatywność nie powinniśmy rezygnować ze wspólnych chwil z dzieckiem w kuchni.

------------

Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe gotowanie dla siebie jak i dla dzieci sprawdź: https://dietetykwmiescie.pl/oferta.html

Zobacz
Komentarze (0)